Tur att det finns kvinnojourer

Häromdagen träffade jag en tjej som jobbar mot slavhandel – och ärligt talat – jag hade ingen aning om att det förekom i våra dagar; att människor fortfarande säljs och behandlas på samma sätt som slavar för över 200 år sedan. Här gick man och trodde att slaveriet var asvkaffat för länge sedan, och efter att ha träffat den här tjejen som åker runt och informerar folk om detta, berättade om den förening som arbetar mot slaveriet, berättade om tusentals fall av kvinnor, män och barn som transporteras och försvinner och säljs som slavar.

En människa kan man sälja om och om igen

De stackars människor lever utan rättigheter, utan lön och utan möjlighet att påverka sitt eget liv. För dem som sysslar med detta, är det tydligen ett "enkelt" sätt att dra in stålar. En människa kan du sälja om och om igen. Bara man låser in den. Och det händer tydlligen här, mitt i vårt svenska samhälle. Det finns människor utan samvete, utan känslor för att det de gör är helt fel och avskyvärt. 

Det händer att polisen slår till och kan gå in i verksamheter där människor behandlas och säljs som slavar. De stackars kvinnorna har blivit "nedsmutsade" i sin egen kultur och samhälle, vilket gör att det blir otroligt svårt för dem att återvända hem igen. Ofta har de blivit sålda av någon släkting, eller någon som de har trott varit en vän till dem. Att sända hem dessa kvinnor gör det bara värre. Tur att det finns kvinnojourer dit dessa kvinnor kan flytta till. Det finns ingen annan som tar hand om dessa kvinnor. Förut trodde man att socialtjänsten hade boenden och att de skyddade kvinnor och barn, men tydligen är det inte så, alls. Tvärtom. Dessa kvinnorjourer drivs av ideella krafter och ideella föreningar.

Kvinnojour enda stället misshandlade kan fly till

Till samma kvinnojourer kommer även kvinnor som har blivit misshandlade i sina förhållanden. Det finns ingen annan plats för dem att fly till, än en kvinnojour. Det är tur att det finns kvinnojourer. Det som däremot är problematiskt är om en kvinna flyr från ett förhållande där hon har blivit slagen och har barn med den som har slagit henne. Efter uppbrottet, blir det ofta en vårdnadstvist mellan henne och den som har slagit henne. Riktigt illa är det om han (det är oftast en man som slår – men förstås inte alltid) gör anspråk på att ha barnet halva tiden boende hos sig och socialtjänsten kräver av kvinnan att "samarbeta" med den som hon just har flytt ifrån. Det är en skandal att kvinnor aldrig ska kunna bli fria från sin plågoande, efter att hon har tagit sig ur det förhållandet. För att få hjälp bör hon ta kontakt med en duktig advokat som kan ta fighten för hennes och barnets skull. Läs mer på: http://www.vårdnadstvist.biz.

3 Feb 2019