Träna upp din privata körning

Minska kostnaderna för körkortet genom att träna upp din körning privat. Det ger dig möjlighet att köra så mycket du vill, när du vill. Ta körkortet i din egen takt och få en trygg och säker körupplevelse.

Övningskörning med en handledare

För att få övningsköra privat behöver du en handledare. Vanligtvis är det en familjemedlem, som föräldrar eller äldre syskon, eller någon annan person du känner väl. Din handledare måste vara minst 24 år gammal och ha haft körkort i minst 5 år. Ni båda måste delta i en handledarkurs där ni går igenom de viktigaste reglerna och förbereder er inför övningskörningen. Det är möjligt att gå handledarkursen individuellt, men många väljer att delta tillsammans. Om du önskar kan du övningsköra med fler än en person, men det kräver en ansökan till Transportstyrelsen. Dessutom behöver du ett körkortstillstånd innan du börjar övningsköra.

Ett stort ansvar

När du övningskör med din handledare är det av yttersta vikt att både du och handledaren tar detta på stort allvar. All körning sker under handledarens ansvar, och detta är något som betonas i handledarkursen. Kursen brukar vara cirka tre timmar lång och kostar vanligtvis mellan 300 och 400 kronor per person. Handledarkursen kan även kallas för introduktionsutbildning och du kan hitta information om den på de flesta körskolors hemsidor. Kurserna erbjuds kontinuerligt, så du kan välja att gå kursen hos en körskola och sedan byta till en annan körskola för att genomföra den teoretiska och praktiska delen senare. Det betyder att du inte är bunden till en specifik körskola efter att du har genomfört handledarkursen. Det är viktigt att hela processen mot körkortet är trygg, rolig och framför allt genomförs med ett stort ansvarstagande.

Se hit för mer info om att gå handledarkurs: handledarkursstockholm.biz

27 Jul 2023