Tog hjälp av en golvläggare

I mitt yrke så handlar det om att hjälpa kunderna att nå fler kunder. Det vill säga; det är mitt arbete med inredning som till stor del avgör om kunderna vill stanna i en butik eller om de vänder i dörren. Det roligaste som finns är att få fria tyglar och där man verkligen kan gå all-in med fantasin. Naturligtvis med en budget att förhålla sig till, men ändå - de bästa kunderna är de som vågar släppa taget om sin inrättning och lämna över inredning och design i mina händer. Mitt senaste uppdrag var ett sådant.

Ett par hade precis tagit över en mindre lokal inne i centrala Stockholm och skulle köra igång med att sälja second-hand-kläder i denna. Lokalen hade stor potential - ett loft, fina ytor och ett rustikt trägolv. Men, allt var väldigt nedgånget och slitet. Jag stod länge i valet och kvalet om att låta den ruffiga atmosfären bestå och inreda med denna som bas. Det hade liksom gett butiken en aura av de vintagekläder man skulle sälja. I sista sekund så tänkte jag dock om; den här butiken skulle inredas med ljus och med en sober framtoning.

Vår golvläggare förespråkade en golvslipning. Han tyckte att det var en ren styggelse att riva ut ett vackert trägolv. Det efterföljande ytbehandlingen gav exakt den ljusa ton jag hoppats på

Här började mitt arbete med det som syns allra mest - golvet. Genom åren har vi skaffat en fin samarbetspartner i form av en golvläggare i Stockholm som brukar hjälpa oss. Jag hade tänkt mig att riva ut det gamla, rustika trägolvet och ersätta detta med en vanlig parkett.

Då jag delgav mina planer för vår golvläggare så gjorde han nästan ett korstecken i luften: här skulle minsann inte något golv rivas ut - här skulle en golvslipning göras. Jag förklarade att jag ville ha ett ljusare golv än det som fanns och att det skulle vara omöjligt att nå den visionen även om en golvslipning skedde.

Vår golvläggare var dock fast som ett berg i sin övertygelse, han sa att det var en ren styggelse att riva ut ett sådant vackert golv. Och: han sa även att det var möjligt att slipa golvet för att därefter addera en ytbehandling som var ljusare i färgen. Jag lät honom hållas - vem är jag att leka golvläggare och vad vet jag egentligen om deras yrke.

Butiken blev superfräsch

Han jobbade över helgen och då jag kom på måndagen så hade han precis lagt på den ytbehandling som han pratat så gott om. Jag kunde inte tro att det handlade om samma golv.

Vilken skillnad! Ännu bättre blev det då vi fräschade upp väggarna och monterade punktbelysning runt om i butiken. Loftet lät vi behålla i samma mörka ton, men med ett undantag i att vi monterade klämlampor lite varstans på räcker och riktade dem ömsom in mot loftet och ömsom ut mot butiken.

Ägarna? Sjukt nöjda. Då vi satt ut alla hyllor och organiserat galgar, hängare, skohyllor samt fixat till ett inbjudande skyltfönster så kunde vi hänga alla deras kläder på plats. Jag får väl säga att jag aldrig klarat detta utan vår golvläggare. Det som var synd för honom var att den klänning jag fick som tack för hjälpen såg lite tight ut för hans kropp. Han är nog snarare en 42a än en nätt 36a som jag själv. Otur för honom.

Här kan den som vill läsa mer om golvläggning: http://www.golvläggarestockholm.net.

12 Feb 2018