Så hittade jag bästa priset på golvslipning

Om det är någonting som definierar mig som person så är det min envishet. Jag ger mig inte. Ser jag ett problem eller hakar upp mig på någonting så måste jag få ett svar innan jag kan gå vidare. Denna lilla egenskap kan både ligga mig i fatet och vara mig till stor hjälp. Det senare är vanligare - i de flesta fall har jag nytta av att vara så envis.

Jag har länge stört mig på hur golvet i mitt vardagsrum sett ut. Det är liksom livlöst. Det saknar glans, det ser tråkigt ut och det spelar ingen roll hur pass nyligt jag städat - golvet har ändå sett smutsigt ut. Detta spiller över på mina möbler. Vana läsare av min blogg vet att jag älskar inredning och design och att jag älskar att förändra mitt hem. Här har mitt golv varit en riktig sabotör: jag har fått arbeta mot mitt golv snarare än med detsamma.

Oavsett vilka möbler jag haft och oavsett hur jag placerat dem så har golvet ändå påverkat i en negativ riktning. Jag har provat med mattor, jag har provat att måla om väggar och jag har säkerligen möblerat rummet på alla sätt som går att göra. Till slut tröttnade jag och började undersöka mina alternativ gällande golv. Det jag såg var att två alternativ fanns: att byta ut golvet eller att slipa upp det. Jag fastnade för det senare: en golvslipning.

Visst, ett nytt golv kanske skulle vara praktiskt. Det som emellertid fällde avgörande då jag läste på om golvslipning var följande punkter:

    • Miljöfrågan. En golvslipning är bättre för miljön. Jag vill, i den mån det är möjligt, minska på mitt eget avtryck på miljö- och klimat. Därför så är det också viktigt att ta ett litet steg bort från konsumtionssamhället. Kan man laga, reparera, återvinna och förädla så väljer jag det.
    • Bättre resultat. Mitt parkettgolv är gammalt och fult - men bara på ytan. En golvslipning tar bort det översta lagret och under detta gömmer sig en enastående skönhet och ett äldre, mer gediget hantverk. En cool sak med trä är att det lever. Lägger man in ett nytt trägolv så kommer det att ta tid innan det hittat sig självt, sin personlighet och en egen skönhet. Det rör sig i sidled, det sväller och det krymper beroende på temperatur och fukt. Mitt gamla golv har redan gjort sin resa och skaffat sig sin patina. Något som ett nytt golv skulle behöva flera år för att göra.
    • Billigare. Jag ska inte sticka under stolen med att priset var direkt avgörande. En golvslipning kostar en bråkdel av vad ett nytt golv gör. Då jag kollade på priser för nya golv så blev jag lite chockad. Bättre golv kostar ju hur mycket som helst. Don´t get me started on fiskbensparkett…

Undersökning, offerter och förhandling

Tre tydliga punkter som gjorde att ett nytt golv uteslöts till förmån för en golvslipning. Jag ska även tillägga att en annan sak fällde visst avgörande. Jag läste att man numera kan få en dammfri golvslipning utförd. Var det något jag drog mig för så var det slipdammet. Jag hade definitivt ingen lust att hitta slipdamm i besticklådan, bland mina underkläder eller i alla andra små springor i hemmet. Dagens maskiner samlar dammet direkt - det enda jag behövde göra var att stänga dörren till vardagsrummet.

Hur hittade jag då rätt företag inom golvslipning i Stockholm? Först och främst: vilken djungel! Det fanns hur många företag som helst och alla hade olika information på sina hemsidor. Jag hade svårt att välja till en början och tänkte gå på känsla. Men sedan - enter envishet.

Jag tog helt enkelt tjuren vid hornen och valde ut tio företag som jag sedan kontaktade och begärde offerter från. De dyraste slängde jag direkt, men jag tog även bort de billigaste. Har jag lärt mig något om hantverkare så är det att ett lågt pris ofta innebär ett högt pris i längden: kvaliteten på arbetet brukar sällan hålla någon högre klass. Jag valde de företag som låg lika varandra - i mitten - rent prismässigt.

Steg nummer två för mig var att förhandla. Jag ringde och sa att företag X gett den offerten och att företag Y sagt det priset - något som gjorde att företag W kunde tänka sig att justera sitt pris litegrann. Ett evighetsjobb som emellertid bar viss frukt: jag fick ett lägre pris än den ursprungliga offerten gjorde gällande.

Innan jag går igenom det som avgjorde mitt val av företag så ska jag nämna en annan sak. Jäklar vad dåliga många företag är på att ge offerter. Hallå - vill ni inte ha uppdrag? Vill jag ha en golvslipning så vill jag ha den så snart som möjligt och ett pris att ta ställning till - jag vill inte vänta i flera veckor enbart på en offert. Skärpning med servicenivån!

Jag ringde flera referenser och tog ett beslut

Så hittade jag alltså bästa priset för en golvslipning - sett till kvaliteten på jobbet. Mitt mål var att få ett så bra arbetet utfört som möjligt, till bästa möjliga pris. För att säkerställa kvalitet krävdes än mer ihärdighet och än mer envishet. Jag satt i flera timmar och ringde referenser innan jag bestämde mig för ett företag.

Hur ska man annars veta vad man har att vänta sig? Tidigare kunder är de enda som kan ge ärliga svar på den frågan. Det företag jag slutligen anlitade hade dels många referenser att ge nummer till och dels också idel bra omdömen på Reco. Jag ringde ungefär fem-sex stycken för att höra mig för om hur de upplevt jobbet, företaget och allt annat. Det gav mig en bra bild av vad jag kunde förvänta mig.

Jag ska här även tillägga att långt ifrån alla företag var villiga att ge några nummer till tidigare kunder. Hur man nu tror att det ska fungera? Vi är världens bästa på golvslipning - men vi kan inte visa upp några jobb som vi utfört… Ok-eeej.

Jag är otroligt nöjd med mitt nya golv!

Blev jag då nöjd med resultatet och var mina ansträngningar värda att göra? Ja! Det blev så himla bra. Golvet ser ut som ett nytt - men har kvar allt det vackra och personliga. Jag valde dessutom olja som ytbehandling. Det gör att alla små detaljer och ådringar syns ännu tydligare. Golvet är varmt, harmoniskt och extremt vackert. Nu funderar jag snarare på att plocka bort alla möbler och mattor snarare än att skaffa nya. Golvet ska synas mer!

Ett sista tips gällande golvslipning och priset för en sådan: glöm inte att använda Rot-avdraget. Det ger dig en skatterabatt på 30% av den totala kostnaden för arbetet. För mig gjorde det en enorm skillnad. Lycka till!

1 Jun 2020