Så håller jag min lägenhet fin

Hej alla glada läsare.

Många av mina vänner undrar hur jag lyckas hålla min lägenhet så fin. Det finns självklart inget enkelt svar på den frågan. Först och främst så handlar det om att inte ha för mycket plottrigt framme. Även om det kan vara superfint med massa ljuslyktor, ljusstakar, ramar och prydnadssaker på hyllor, avlastningsbord och byråer, så samlar det damm! Dessutom blir det alltid jobbigare att städa om det står massa saker i vägen. Att behöva plocka bort alla prylar för att kunna damma av och sedan ställa tillbaka gör att det tar onödigt lång tid och blir extra krångligt. Med andra ord - less is more!

En annan sak som lätt fräschar upp en bostad är att inte ha alldeles för mycket skor och kläder framme. Häng undan kläder i en garderob eller vik in det i en byrå och skor bör förvaras i skolådor eller en skohylla. Att det står massa skor innanför hela entrédörren gör att första intrycket blir just stökigt. När man klär av sig på kvällen så lägger man kläderna i en tvättkorg, inte på golvet eller på en stol i sovrummet.

Städa och tvätta kontinuerligt

Att städa med jämna mellanrum och tvätta undan tvätt gör att du inte behöver avsätta en hel helg för att storstäda lägenheten. Jag tvättar säkert 5-6 maskiner i veckan, men lite i taget. Om jag låter tvätthögen växa så tar det en hel helg (om inte mer) för att bara tvätta igenom allt. Jag har ingen torktumlare, så jag passar på att tvätta sängkläder och stora handdukar när jag ändå inte ska vara hemma och då kan man ha kojor av ren tvätt i lägenheten. Men dessa lakanskojor är inte så trevliga att ha när man ska vara hemma eller ha besök. Samma sak gäller med städningen, när man ser att det börjar bli dammigt så är det bara att ta det på en gång. Om man väntar för länge så kommer det upplevas som jobbigare att dammsuga och moppa hela lägenheten, istället för att bara sopa upp dammtussar när de kommer fram.

För dig som inte förstår less is more

Jag anser att less is more när det kommer till inredning och inredningsprylar. Hur fint det än är med massa härliga ljuslyktor, ljusstakar, prydnader och vidare, så samlar det just damm. För att sätta din egen prägel på din bostad kan du, som jag, satsa mer på färgade gardiner, fina plädar, iögonfallande kuddar i soffan, en speciell fototapet eller fondvägg och annat som inte behöver städas eller plockas undan! Att skaffa ett finare soffbord gör att du inte behöver ha massa fina prylar på det för att det ska se hemtrevligt ut.

Sen finns ju självklart ett fusk som jag använt - anlita hjälp. När fönstren behöver putsas och både kök och badrum behöver en rejäl omgång, då ringer jag en städfirma. De gör arbetet dubbelt så snabbt och mycket bättre än mig. Många av mina vänner har hemstädning varannan eller varje vecka. För mig räcker det någon gång ibland när lägenheten verkligen behöver en rejäl hand som tar den värsta smutsen.

16 Sep 2017