Rostfria tankar i inredningen

Den industriella inredningen har länge varit en klar favorit hos mig. Men, jag har varit lite för feg för att våga ta steget fullt ut. Jag älskar att läsa inredningstidningar där folk gått all-in på gamla slaktlampor, köksbänkar i betong och golv av samma material. Det ger ett sobert, coolt intryck som - matchat med mindre detaljer - skapar en väldigt inbjudande helhet.

Jag är, som sagt, lite för feg och då jag samtidigt också älskar andra, varmare inredningsstilar så har jag nöjt mig med mindre inslag av industri i mitt eget hem.

Senast illustrerat av en kontakt med en svetsare i Stockholm som lämnat en offert på en mindre, rostfri tank som jag ska ha i bokhyllan. Rostfria tankar är annars gigantiska till storleken och används för exempelvis ölbryggning. Det var också på ett bryggeri som mitt intresse för en egen variant av en rostfri tank föddes.

Idéen föddes på bryggeriet

För några veckor sedan besökte vi nämligen ett bryggeri i Stockholm södra delar. Vackert beläget vid vattnet så hade vårt sällskap både bokat in middag, ölprovning och en guidad tur inne i bryggeriet. Det var där jag såg dessa majestätiska rostfria tankar för första gången och jag blev direkt nästan som besatt.

Dessa rostfria tankar adderar det där lilla extra till hela bryggeriet; det var hjärtat och själen i hela lokalen - och naturligtvis, sett till användningsområdet, även i hela verksamheten. Förmodligen stärkt av lite god IPA så tog jag mod till mig och började ställa frågor till guiden om dessa rostfria tankar. Jag frågade om priset, om vilken svetsare som gjort dem, numret till det företaget och om hur lång leveranstid som normalt fanns.

Han såg ut som ett enda stort frågetecken. Guiden fick normalt frågor om kapacitet, ingredienser och lagringstid - inte om vilken svetsare som skapat deras rostfria tankar. Jag lyckades emellertid få numret till företaget och sedan tänkte jag inte mer på det. Kvällen fortsatte och minnet av dessa rostfria tankar begravdes i 5.2 % IPA.

Jag kontaktade svetsaren

Igår dock så hittade jag återigen lappen med numret till svetsaren och jag ringde direkt för att sondera terrängen. Jag förklarade var jag hade varit och vilken typ av rostfri tank som fångat mitt intresse.

Han verkade vara väldigt tillmötesgående och positiv till dess att jag förklarade att jag ville ha en replika av tanken på bryggeriet att ställa i min bokhylla. Tystnaden var total och redo att tas på. Den bröts av ett asgarv: svetsaren skrattade som en besatt och lovade att återkomma med en offert så fort han talat med sina kollegor.

Först blev jag irriterad och tänkte att de skämtade med mig. Vad som nu var roligt med det? Efter några dagar damp det dock ner en liten offert i brevlådan och jag tackade utan någon tvekan ja. Nu får jag äntligen min egen modell att ha i bokhyllan. Pricken över det industriella I.et!

6 Sep 2021