Nu är det lillsyrrans tur ta körkort

Tänk, är det dethär det innebär att bli vuxen? Alla omkring en tar körkort? Andra har andra kriterier för "vuxenpoäng", men i min vardag, just nu, innebär det att alla i min omgivning tar körkort. Att äga och kunna köra en bil är en otrolig frihet – och du som tycker att vi i min familj är miljöbovar och tycker att vi ska klimatskämmas – vi försöker så gott det går att köra miljövänligt!

Vi skaffar oss bilar som antingen går på biosgas eller som går på el. Och jag vill kunna köra bil med gott samvete, och ska jag kunna det måste jag köra bil som ite spyr ur sig en massa avgaser. Jag skulle inte kunna leva med mig själv och veta att min bil bidrar till en sämre miljö för kommande generationer – är det ens någon idé att skaffa barn?

Det är mycket nu om Greta (Thunberg). Hon är med i medierna världen över. Tänk att hon har fått miljontals följare, som inte bara följer henne på Instagram och Facebook, utan som bokstavligen följer henne, i demonstrationer världen över. Hon har på otroligt kort tid, ända sedan hon satt utanför riksdagen med sin hemmagjorda skylt "Fridays for Future", fått miljoner med människor (bokstavligen!) att göra som hon och demonstrera för en bättre miljö, för en avgasfri framtid! Hon är fortfarande bara 16! Och har utsetts till en av de mest inflytelserika människor i vår tid. Tro mig eller ej, men det är en otrolig bedrift för någon som är så ung. Och som svensk, är jag otroligt stolt över henne. Liksom över min lillasyster som nu vågar sig in på att lära sig köra bil – och det i Stockholm!

Inte lätt köra bil i Stockholm

Det är verkligen inte lätt att köra bil i Stockholm. När jag senast körde bil, då höll jag på att hamna i Sundsvall (skojar bara) när jag skulle köra hem, eftersom jag höll på att missa min utfart från E4. Det är nämligen så att köra bil i Stockholm. Tur att man tog körkort här! Det samma gäller lillsyrran som just nu övar sig på Riskettan och Risktvåan. Personligen tycker jag att det är så bra att alla nybörjare blir tvungna att göra alla dessa riskbedömningar. På så sätt är de säkrare på vägarna. De vet bättre än oss andra hur de ska göra för att inte hamna i diket, och så lär de sig att alltid tänka på säkerheten först. Och det är bra!

30 Dec 2019