När man får ont i ryggen och är en karlakarl

Igår fick min pappa åka in till akuten. Han hade så sjukt ont i ryggen, så på SOS Alarm trodde de att det var något fel på hans hjärta. De ville skicka en ambulans till honom men mamma körde in honom till Danderyds sjukhus.

Där konstaterade de att det inte var något fel på hans hjärta, men att han hade en inflammation i ryggen, och det var det som gav honom så stora smärtor. Han var inte säker på varifrån smärtan kom från, den var så stor att han ibland trodde att det var något fel på magen. Han hade ont i mellangärdet, och mådde allmänt dåligt.

Nu går han till en kiropraktor

Idag skjutsade jag honom till en kiropraktor som finns här i Vallentuna. Han såg direkt på pappa vad det som var fel. Han var helt sned i ryggen och tydligen hade han gått med sned rygg utan att ha märkt det. Till sist hade musklerna sagt ifrån eftersom han hade belastat ryggen fel i flera månader. Nu är han sjukskriven och ska försöka kurera sig med promenader. Det börjar ju närma sig pensionsåldern för hans del. Detta var den kiropraktor som pappa gick till: http://www.kiropraktorvallentuna.nu.

Man kan inte jobba så många år när man har en så sned rygg som han har. Kroppen säger ju ifrån. Den vill inte vara med längre, om pappa inte bryr sig om sin kropp.

Svårt att fortsätta vara karlakarl

Det är många i hans ålder som inte bryr sig om kroppen. De räknar bara med att den ska hänga med, som om inget hänt, fastän han har varit sträng mot den och struntat i den. Jag försöker få honom att fatta att han måste ta hand om sin kropp om den ska hänga med i många år ännu. Själv säger han hela tiden att han aldrig har varit sjuk, och att han är frisk som en nötkärna. Vad han nu menar med det. I alla fall bryr han sig inte tillräckligt om sig själv. Han är helt enkelt inte snäll mot sig själv. De brukar inte vara det, män i hans ålder. Då ska man vara en karlakarl. Suck.

Det är bättre att erkänna när man har ont i kroppen. Då kan man göra något åt det. Ingen kropp kan fortsätta som förut. En smärta i kroppen är kroppens sätt att säga att man gör fel, den vill att man gör på annat sätt. Den vill kanske vila, och vill att vi tar det lugnt. Framför allt, tror jag, att man ska vara snäll mot den. Då håller den längre. Den vill ha vila, och motion. Då håller den livet ut.

20 Apr 2018