När man alltid är beroende av nyckel

Jag blir galen på alla nycklar som man ska hålla reda på. Jag har så många nycklar nu på min nyckelknippa att jag mer eller mindre känner mig som en fångvaktare som går omrking i medeltiden med en jättestor nyckelknippa och stänger och låser upp dörrar. Idag har väl inga fångvaktare nycklar, när alla lås går på el. Men vi andra har fortfarande lås och vanliga nycklar till alla lås.

Fördelen med vanliga lås är väl att om det blir en apokalyps, så att ingen el längre fungerar, så fungerar ju de vanliga låsen med vanliga nycklar fortfarande. Man tänker ju på alla andra lås, spisar, toaletter och sådant som kommer att sluta fungera om elen slutar fungera. Det är lite läskigt ändå, att tänka på sådant.

Min sambo vill byta till ellås

Varför jag tänker på det här är för att min sambo vill byta till ett ellås. Det innebär att man har ett kort, eller ytterligare en pinkod som man knappar in så att man kommer in. Det gör också att det blir svårare att bryta sig in. Med ett ellås, kan man inte pilla upp låset på samma sätt som när man har en nyckel. Hela dörren låser sig nämligen när den är låst med ett ellås. Så nu funderar vi på att ersätta alla lås i bostaden med ellås. Jag tänker att det är svårare att glömma hemma ett kort, som man alltid har i sin plånbok, än att glömma nycklar, som man alltid kan tappa eller glömma någonstans. Dessutom blir det svårare för en väskryckare att veta vart alla kort som man har i plånboken. Det är ju inte lika obvious att ett kort går till ett ellås. Så tänker jag.

Vi ska resa bort och måste låsa allt

Vi ska nämligen åka bort till Maldiverna och dyka. Det är verkligen så synd det som händer där just nu. På grund av klimatförändringar så håller flera av deras öar på att sjunka ner i havet. Det är jordens paradis där och jag vill bara stanna där längre och längre tid när vi ändå är där. I år ska vi stanna mer än en månad. Kommer inte att vilja åka hem igen den här gången. Det är ändå så tydligt när man är där, så lite av allt som man tror att man är beroende av, som man faktiskt inte alls behöver. Bor man på en ö, klarar man sig utan en massa saker.

15 Nov 2019