Jokkmokks Marknad - en upplevelse utöver det vanliga

Har du någonsin varit i Norrland? Då menar vi inte strax norr om Gävle - vi menar det riktiga Norrland där landskapet är snötäckt, där skogen ligger tät och där du kan köra i mil utan att stöta på en enda bil?

Att se Norrland och verkligen uppleva landskapen uppe i Nordkalotten är någonting som alla svenskar bör göra. Ett tips är att göra detta då Jokkmokks Marknad arrangeras - och där man samtidigt också passar på att bo en natt på det klassiska Ishotellet i Jukkasjärvi.

Jokkmokks Marknad - mer än bara försäljning

Jokkmokks Marknad är känt över hela Europa och det är faktiskt en marknad som funnits i över 400 år. Givetvis i annorlunda tappningar, men där andemeningen och platsen är densamma. Idag är Jokkmokks Marknad mer än bara en plats för försäljning - du kommer att hitta en massa marknadsstånd och en massa fina, handgjorda saker att köpa, men det handlar även om ett kulturarv där exempelvis samer ges en chans att visa upp sin historia och sina traditioner. Detta sker genom föreläsningar, genom olika workshops och genom utställningar av tälj- och konsthantverk.

Det handlar om att lära sig mer om en lite bortglömd kultur och där man på köpet får en inblick i den spektakulära naturen som utgör aortan i hela Norrland. Jokkmokks Marknad är ingen marknad som folk i gemen känner en marknad - det är någonting mycket, mycket större och det är något som definitiv bör upplevas.

Boka en bussresa till Jokkmokks Marknad

Idag finns det bussbolag som erbjuder skräddarsydda paket där man som kund dels får uppleva Jokkmokks Marknad och dels också får bo på ishotellet i Jukkasjärvi. Utöver detta så får man också färdas längs med norrlandskusten och se Höga Kusten och Ådalen. Det är en upplevelse och det är något alldeles speciellt att sitta i en buss och se det norrländska landskapet torna upp sig runt omkring.

24 Nov 2022