Jag hjälper gärna mina vänner, men...

Jag har många kompisar, vilket är underbart på många sätt. Jag vet att det finns många människor i Stockholm och övriga Sverige som är ofrivilligt ensamma, och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag har haft turen att träffa så många roliga och spännande människor i mitt liv, som dessutom tycker om mig!

Men att ha vänner betyder också att man förväntas vara beredd att ställa upp för dem i vått och torrt, något som ibland kan kännas lite tungt. Låt mig ge ett exempel. Förra helgen var det en stor fest på lördagen, som jag sedan länge bestämt mig för att gå på. Det var hos en gammal kompis från högstadiet som fyllde år. Hennes fester brukar bli ganska vilda och det bjuds på drinkar och annat gott i kopiösa mängder. Kort sagt, en av årets höjdpunkter.

Det finns gränser även för den vackraste av vänskaper

En vecka innan festen messar en annan kompis och ber mig hjälpa henne med sin flytt på lördagen, och dessutom FLYTTSTÄDNING på söndagen. Alltså, jag vet inte var jag ska börja. Visst, hon är en av mina bästa vänner och jag skulle ta en kula för henne, men att flyttstäda på en söndag efter årets party? Det finns gränser. Så jag sade ja till att hjälpa henne med flytten men sa också att jag skulle på fest och att hon faktiskt inte är tjugo längre och att hon dessutom med sitt jobb kanske faktiskt kunde överväga att ta in en städfirma för att flyttstäda bostaden i stället för att överutnyttja sina stackars kamrater. Oroa er inte, jag var inte lika direkt som jag beskriver det nu.

Hon hade alltså tänkt sig att hon tillsammans med mig och en annan kompis skulle ägna hela söndagen åt att ligga på knä i hennes gamla lägenhet och göra den skinande ren. Jag tror hon insåg själv redan när hon ställde frågan hur dumsnålt det verkade. Jag menar, vem tusan flyttstädar? Snacka om masochistiskt beteende. Att anlita en flyttfirma i Stockholm för flyttstädning kanske kostar max ett par tusen. Vill hon inte bara vakna på söndagen i sin nya lägenhet och njuta av att flytten är över och att hon är helt fri?

Hon hittade bästa flyttfirman i Stockholm

Det slutade med att hon hittade en superbra städfirma till ett bra pris, som gjorde skitsnyggt i lägenheten. Den nya ägaren ringde till och med upp henne efter att hon fått tillträde och påpekade hur tjusigt och rent det var i lägenheten. I det tillstånd jag befann mig i på söndagen, efter att först ha burit kartonger en hel dag och sedan dansat på borden till klockan fem, kan jag med säkerhet säga att vår städprestation inte hade mötts med samma entusiasm.

Så visst, vänner är värdefulla och man ska alltid ställa upp för dem, förutsatt att det de ber om inte är helt orimligt. Jag skulle aldrig få för mig att be mina vänner vare sig om hjälp med flytt eller flyttstädning, jag har alltid anlitat flyttgubbar och städfirma när jag flyttat. Däremot vill jag att mina vänner är där när jag vill ha det roligt en lördagskväll, och jag vill kunna gråta ut mot deras axel när jag är ledsen. Skrubba mina golv gör jag hellre själv.

16 Apr 2019