Jag går en kurs i presentationsteknik

Jag har länge velat gå vidare i skönhetsbranschen och det jag brinner mest för är försäljning, att hitta bra produkter och se till att de når ut till köpare. Att jobba i butik är visserligen försäljning, men jag drömmer om att ta steget upp och jobba åt något företag gentemot importörer och återförsäljare, hela den grejen. Som bloggare och influencer får jag ibland förfrågan om att ställa upp och göra reklam för olika produkter och det gör jag, om jag verkligen tycker att produkten är bra. Jag skulle aldrig kunna göra reklam för en produkt jag inte gillar, eller som lämnar mig oberörd.

Jag vill kunna övertyga

Ärlighet vara längst, heter det ju, och för mig är ärlighet det viktigaste när jag skriver. Därför vill jag ha det i mitt yrkesliv också. Jag skäms ibland när jag måste tala väl om en produkt i butiken trots att jag vet att den inte alls är speciellt bra. Men det är ju förutsättningarna i detaljhandeln tyvärr. Det som stör mig är att någon på inköp har tagit in den här kassa produkten och nu tvingas jag stå och säja den till intet ont anande kunder. Antagligen har denne någon i sin tur blivit övertygad av någon riktigt skicklig försäljare. Den försäljaren vill jag vara. Skillnaden skulle dock vara att jag bara tänker ta mig an bra produkter :)

Bra och intressant kurs

Därför har jag anmält mig till en kurs i presentationsteknik. Den är uppdelad på tre tillfällen (finns lite olika varianter) och igår kväll var första tillfället. Och det var skitkul! Visst har jag fattat grejen med att det är viktigt med retorik och så vidare, men att det är så många olika saker som samverkar hade jag ingen aning om. Med rätt sorts approach kan man verkligen få folk att lyssna och övertygas om vad man säger. Läraren var superbra och hade en massa exempel, både som han visade själv genom att tala och röra sig på olika sätt, och på personer med bra retorik, Barack Obama till exempel, och Olof Palme.

Telefonkatalogen var ett gränsfall

Presentationsteknik handlar om hur man lägger upp ett säljsnack, precis det jag behöver. Det betyder inte nödvändigtvis att man alltid ska sälja något, men det handlar om att övertyga åhöraren och att tala på ett sätt som fångar åhöraren. Kursledaren sa att om man har en bra presentationsteknik kan man till och med få telefonkatalogen att bli intressant. Sedan läste han lite ur en gammal telefonkatalog. Kanske inte så jätteintressant, men jag fattar vad han menar.

På samma sätt kan man förstöra den mest fantastiska berättelse genom att tala oengagerat, med svag röst och monotont tonfall. Jag kom att tänka på hur jag själv brukar förminska mig själv när jag ska tala inför folk, som att det jag säger inte har så stor betydelse. Det får ju allt jag säger att verka ointressant. Det är tonfallet som är hela grejen, vilket förklarar att en del av mina kompisar alltid lyckas stå i centrum trots att det de säger är helt ointressant och ofta rent ut sagt korkat.

Min retoriska gåva till er

Jag ska gå klart kursen, och som den influencer jag är kommer jag såklart att dela med mig av min värdefulla kunskap. Redan nu kan ni få ett litet smakprov på vad jag snappade upp igår. Det handlar om det viktigaste att tänka på när man talar inför andra:

  • Inte stressa – tala lugnt och tydligt och ta den tid du behöver, du förtjänar den.
  • Betona de viktiga orden – det skapar rytm i det du säger och gör det lättare att förstå.
  • Våga pausa – gör små konstpauser och låt åhörarna komma ikapp, få dem att längta efter fortsättningen.

Jag märkte direkt när jag gick från kursen och tog en öl med några kompisar att det här faktiskt funkar. Jag kände mig supersmart och mina stojiga kompisar lyssnade faktiskt på vad jag sade. Vad jag pratade om? Vikten av en god presentationsteknik förstås!

5 Jul 2018