Hur mycket tror ni min lägenhet är värd?

Det finns få saker som gör migs då orolig som tanken på bostadsbubblan. Jag kan vakna upp alldeles kallsvettig i sängen och känna att Nej, nu är det nog, nu säljer jag och flyttar ut på landet. jag tror inte att jag är ensam om det här - i synnerhet inte i dagsläget där fler och fler pekar på att det kan röra sig om en bubbla. För några månader sedan så sa man tvärtom. Det är ingen bubbla - det finns inte bostäder till alla. så länge inflyttningen till Stockholm är så pass stor så kommer ingenting att hända.

Vem ska man tro på egentligen? Här sitter jag - och fler med mig - med stora miljonlån och känner hur sen under oss börjar knaka. men, what to do liksom? Det är inte direkt så att jag kan sälja, casha ut och förvänta mig att få en bostad genom bostadskön heller. Senast jag tittade efter så låg väl på typ plats 300.002 och har jag tur så får jag väl snart ett erbjudande om en etta med kokvrå i Märsta. Yay.

Bubbla eller inte. Det är väl på något sätt bra att priserna stabiliseras och läggs på en jämnare nivå. I Täby har det varit en konstant ökning så länge jag bott här och det är ju ohållbart i längden. Visst, Täby kommer säkerligen att vara attraktivt även i framtiden - den nya stadsdelen Täby Park (vilket originellt namn, verkligen. Suck) kommer att bli väldigt tilltalande och den produktionen kommer säkerligen göra så att priserna runt omkring också blir högre.

Dags att värdera bostaden

Jag trivs bra i min lägenhet och jag kommer inte att sälja än på ett tag. Så länge jag har samma liv som idag så bor jag kvar. Ännu finns ingen karl, ingen hund och ingen bil och således ingen anledning att flytta till något större. Men ändå funderar jag - liksom alla andra stockholmare - på hur mycket min lägenhet är värd.

Jag sitter också och knarkar Hemnet, kollar priser och räknar på eventuell vinst. Det är ju det enda som folk i den här staden pratar om för guds skull! Man blir ju en social paria på varenda fest om man inte har koll på marknaden. Skämt åsido. Det skulle vara roligt att få min bostad värderad och se hur mycket alla mina renoveringar påverkat priset. Får jag gissa så skulle jag tro att den ökat med ungefär… Nej, jag vågar inte gissa.

Det kan ju vara bra att värdera min bostad av andra skäl också. Det kan ju påverka hur mycket man betalar varje månad och det kan vara bra att ha som referens om jag skulle vilja ta ett annat lån någon gång i framtiden också (ja, jag funderar på att ta körkort och skaffa en bil - äntligen). Dessutom så är väl en värdering gratis också och går att göra online. Det kanske är lika bra att slå slag i saken och stilla nyfikenheten en smula.

18 Oct 2017