Hundfoder - en riktig djungel

När jag skaffade hund så var det inte en följd av slumpens skördar. Nej, jag har alltid drömt om att skaffa en hund - men jag är också ytterst medveten om att det handlar om ett beslut som påverkar resten av livet. Jag ville inte skaffa en hund medan jag studerade, jag vill ha ett fast jobb och en egen bostad. Det måste finnas en stabil grund att stå på. Både sett till var man befinner sig i livet - har jag gjort de resor jag velat göra? - och rent ekonomiskt. En hund kostar pengar.

Mitt hundägande har varit en stor lycka. Jag älskar att hunden - Lykke, för er som undrar - finns i mitt liv och jag skulle inte byta min tillvaro mot någonting. Visst, jag får göra uppoffringar och avstå från många roliga saker. Men, det är det värt - och dessutom så brukar mamma och pappa ställa upp som hundvakt när det verkligen kniper. Eller, snarare: de vill vara hundvakt så ofta som möjligt då Lykke visat sig vara en stor del även av deras liv.

Som hundägare så finns det saker att rekommendera till andra, blivande, hundägare. Mina kompisar brukar be mig om goda råd. Jag tänkte gå igenom några saker som jag alltid trycker på och som de ska ha i åtanke om de funderar på att skaffa en egen hund. Dessa råd ser ut som följer:

Ha tid! Som jag sa ovan. En hund skaffar man inte som en stundens ingivelse. Det är ett beslut för resten av livet. Du har ett ansvar och du ska vara beredd att göra uppoffringar. Även om jag är ung så vet jag att Lykke alltid kommer att ha det bra hos mig. Jag vet att jag klarar av att ta hand om henne och jag vet att mitt jobb - oavsett om jag skulle byta företag - kommer att fungera med hennes behov och de krav hon ställer. För några år sedan såg man att många skaffade hund mer som en accessoar än som en vän för livet. Ingenting gjorde mig mer upprörd. Ja, jag tittar på dig Paris Hilton. Man måste ha tiden som krävs för att ha en hund!

  • Hundfoder. Du är vad du äter. Minns ni det programmet? Att vi människor påverkas av vår kost är en sanning. Äter vi dålig mat så mår vi sämre, vi blir mer mottagliga för olika sjukdomar och vi ökar i vikt. Samma sak gäller för hunden och hundfoder. Här måste man vara beredd på att prova sig fram. Jag vet inte hur länge jag höll på att testa olika hundfoder till Lykke. Vissa gjorde henne dålig i magen, andra fick henne att bli tjock, ett tredje hundfoder gjorde henne trött och slö medan ett fjärde fick hennes päls att se matt och livlös ut. Att välja hundfoder handlade mycket om att försöka navigera sig ut ur en djungel. Nu har vi ett som fungerar, men jag är inte över ån ännu: jag vet att det kommer en dag då vi kanske måste byta också. Mitt råd: läs på om hundfoder och rådfråga gärna en expert innan du väljer. En veterinär eller personalen i djuraffären. Du kan även gå in på olika forum för hundägare och ställa frågor.
  • Disciplin. Direkt när Lykke hämtades så anmälde jag oss till en valpkurs. Det är det bästa beslut jag tagit. På valpkursen så fick vi hjälp med att hitta vägar att kommunicera med varandra. Vi fick även lära oss att träffa andra hundar och det är viktigt för en mindre hund att lära sig det sociala spelet. Vår valpkurs leddes av erfarna instruktörer som verkligen tog sig tid att lära oss alla de bästa kommunikationsvägarna med våra egna hundar. Hunden är, precis som vi människor, unika varelser. Det som fungerar för en hund kan vara värdelöst för en annan. Valpkursen gav oss verktyg som vi har nytta av dagligen. Du vet vad man säger om gamla hundar, eller hur?
12 Jul 2021