Hjälp jag har snöat in på Rolex klockor!

Det var någon som sa till mig att det inte spelar någon roll vilken klocka man köper, att de ändå tillverkas i Kina. Att alla klockor ser likadana ut inuti och att det bara är utsidan på klockorna som skiljer sig åt. Det gjorde att jag verkligen började intressera mig för Rolex klockor. Jag skaffade mig en och undersökte den med lupp, jag läste in mig på allt som gick att hitta om Rolex klockor på nätet. Och vet ni vad? Även om det kommer till många produkter, tillverkas mycket i Kina. Det gäller till exempel bilar, skor och kläder som sys i Kina.

När det kommer till textilier och andra produkter, spelar det egentliten ingen roll om du köper kläder med märke på eller om du köper helt vanliga kläder billigt, till exempel på ett varhus, till och med ÖB. Men tro mig, det är stor skillnad på en billig klocka som kostar några hundra, till en Rolex klocka som kostar mellan 10.000-50.000 kronor. Varför då? Detta är vad jag har kommit fram till.

Tillverkas för hand

Det tar ungefär ett år att tillverka en Rolex. Allt som ingår i en Rolex, tillverkas på samma ställe och under samma tak, för att behålla kontrollen över produktionen. Jag vet faktiskt inte riktigt VAR någonstans som Rolex klockorna tillverkas.

Tillverkas av stål

Rolex består av ett särskilt stål som gör dem så hållbara. Stålet betecknas 904L. När man bytte stål till sina ROlex klockor, var man tvungen att ställa om hela produktionen eftersom det krävs en annan hantering av klockorna med det andra stålet.

Testas under vatten och djupt under vattnet

Rolex omsluts med ett särskilt hölje som kallas Oyster; mussla och det gör att Rolex klarar av ett högt tryck. Till exempel klarar de av högt tryck djupt under vattnet. De speciella Oyster-Rolex klarar av upp till 100 meter under vattnet utan att de går sönder.

Så ser man om den är äkta eller inte

Undrar du om din Rolex klocka är äkta eller inte? Det finns några knep som gör att du kan skilja på en äkta och ett plagiat Rolex. Dels måste du väga en Rolex klocka i handen. Den ska vara tung. Du kan ävn titta på materialet och detaljer på klockan. Rolex använder aldrig kvartsur på sina klockor. Man ser även på en riktig Rolex att stålet som klockan är tillverkade av ser ut på ett karaktäristiskt sätt. Du kan titta på urtavlan, vid klockan 12 ska du hitta en "registred design-nummer". Vid klockan 6 ska du kunna hitta ett serienummer. Om du hittar serienumret kan du följa det till var den har producerats till vilken butik som har sålt den.

8 Jul 2018