Gör städningen roligare

Att städa är något som bör göras regelbundet för att hemmet ska kännas rent, fräscht och framförallt för att man ska få en känsla av ro. Dock känner jag ibland bara att det är så tidskrävande och framförallt tråkigt. Tack och lov finns det bra företag man kan anlita som kan göra det jobbet och då istället få mer tid till annat produktivt i min vardag. Jag lägger hellre tiden på annat än städning, men häromkvällen bestämde jag mig faktiskt för att ta min städning till en ny nivå. Precis som mig så tror jag många ser städningen som “måste-göra” och krävande, men det kan också vara riktigt kul insåg jag igår när jag städade. Jag körde en rejäl storstädning och det tog minsann ganska lång tid, men vad en god stämning kan göra mycket!

Fixa din favorita partystämning

Att storstäda, damma, dammsuga, moppa, byta lakan och laga mat blir oerhört mycket roligare när man varvar bra musik med en härlig podcast emellanåt med bra högtalare förstås! Det blir helt enkelt en helt annan stämning då man känner sig mer peppad, glad och lustfylld. Att lyssna på en bra podcast är något jag rekommenderar starkt då det känns som att man gör någon nytta hemma samtidigt som man kan lyssna på något lärorikt eller kanske bara avslappnande medan man städar. Därför har jag nu bestämt mig för att välja en viss dag i veckan där jag gör alla mina hushållssysslor istället för att sprida ut dem över hela veckan alternativt att ibland försöka se till att få lite gjort varje dag innan man åker iväg till jobbet. Då slipper man ha det hängandes över sig resten av dagen och kan njuta av att göra något annat när man kommer hem. Söndagar känns även som en bra dag att laga storkok så att man kan frysa in lådor till resten av veckan och slippa laga mat allt för ofta och stöka ned köket.

Knep som underlättar städningen

  • Arbeta uppifrån och ned, det vill säga ha som regel att ta golven sist. På så sätt sätt får man inte ned damm och smuts på golvet som redan rengjorts.
  • Som städhjälpmedel använd gärna gamla lakan eller mikrofiberdukar istället för att köpa helt nya.
  • Har man svårt att organisera saker i lådor och tycker att de mest står i vägen är krokar ett bra alternativ, till exempel fram- eller baksidan av sin dörr. Det kan även vara en fin inredningsdetalj för att hänga upp en väska eller ett färggrant klädesplagg.
  • Undvik att gå in med uteskorna då det samlar runt damm.
  • Redan när maten står och puttrar, diska på en gång för att ha mindre att göra sen efter maten.
  • Om man har svårt att planera ett städschema se till att inte fastna på detaljer utan försök då hellre att se helheten, det räcker gott och väl med 15 minuter om dagen för att plocka diska, torka bänkar och bord. Det gör att storstädningen går mycket lättare den dagen man väl gör det.
8 Jun 2017