Försköna ditt hem med hjälp av en målare

Många privatpersoner är lite för ängsliga och lite för rädda då det kommer till inredning samt förändringar i sitt eget boende. Man utgår från vad andra gillar och man ser till att man följer en slags given plan som spelar på den säkra planhalvan. En slags defensiv hållning som förvisso är funktionell och som ger ett snyggt boende – men i ärlighetens namn så är det inte särskilt spännande och uppseendeväckande. Ni vet hur det brukar se ut i en typisk lägenhet i Stockholm: vita väggar, parkettgolv, stringhyllor, howardssoffor, tavlor från Fotografiska – i synnerhet på den lilla flickan i färd med att blåsa bubblor – och med, passande nog, mattan Stockholm från IKEA. Adderar man till detta en öppen planlösning samt en köksö – ja, då har du klivit innanför dörrarna till ungefär var tredje stockholmare.

Skämt åsido, naturligtvis; men visst vore det roligare med lite förändring? Ett av de bästa sätten till att förändra sitt boende är att använda sig av färg. Här menar jag inte att man – som så många förslag brukar se ut – att man adderar färg i sin inredning och försöker matcha dessa komplement mot de vita väggarna.

Nej, jag menar att man ska våga måla de vita väggarna. Tack och lov så börjar fler och fler göra just det; man vågar experimentera med färg – grått, beige, gult, puderrosa eller mörkare blått och grönt – och på köpet så har man fått ett hem som säger någonting om vem som bor där, snarare än vem ska tänkas bo där. Det vill säga: man inreder för sig själv och sin egen trivsel snarare än för alla andra. Borta är ängsligheten och jag ser det här som någonting väldigt positivt – förutsatt att man gör det hela rätt.

Rådet till dig som står inför att göra en förändring och som står inför att våga måla om hemma är därför väldigt enkel: anlita en målare – i synnerhet om du ska välja en mörkare nyans. Risken finns att det färdiga resultatet blir väldigt mycket sämre än förväntat om du målar själv – men en anlitad målare så slipper du fläckar, du slipper flammiga delar och du slipper en massa spill.

Använd rot-avdraget för en målare

En målare, tänker många – är det inte väldigt dyrt och är det inte att kasta pengar i sjön för något som man kan göra på egen hand? Nej, särskilt dyrt är det inte – i synnerhet inte i Stockholm dä utbudet bland målare är så pass stort och man kan använda konkurrensen till sin fördel. Dessutom så kan man numera även få en skatterabatt då man anlitar en målare.

Rot-avdraget gör det möjligt att dra av 30% av den totala kostnaden för en målare på deklarationen – en summa som ofta dras direkt på fakturan dessutom. Det har således blivit väldigt mycket billigare att kliva ut ur ledet, simma mot strömmen och skapa ett hem som blir både unikt och trivsamt. Vågar du?

24 Sep 2017