Fördelarna med coolsculpting

Många vill gärna göra ett skönhetsingrepp, men drar sig kanske för att lägga sig under kniven. Ingrepp där kirurgi är iblandat kan helt enkelt kännas lite mer komplext, osäkert och skrämmande (oavsett vad statistiken säger). Det finns dock många skönhetsingrepp där kirurgi inte är inblandat. Ett av de ingreppen är coolsculpting, som har blivit mycket populärt på senare tid. Fördelarna med tekniken är många.

Ger permanenta resultat

Coolsculpting verkar genom att frysa ner fettceller i utvalda områden. När fettcellerna kristalliseras och dör, bryter kroppen ner dem och avlägsnar dem på naturlig väg. Den här processen gör att resultaten som coolsculpting ger är permanenta – fettcellerna kommer inte direkt att dyka upp i det behandlade området igen. Det här kan jämföras med många andra typer av skönhetsingrepp, där regelbundna återbesök krävs för att bibehålla resultaten som ges av behandlingen.

Säkert

När man först hör talas om tekniken kan det låta lite farligt, att celler i kroppen frys ner genom stark kyla. Idag finns dock inga dokumenterade biverkningar som funnits kvar på lång sikt. Anledningen till att coolsculpting fungerar, och är ofarligt, är bland annat för att fettceller kristalliseras vid en betydligt högre temperatur än andra vävnader i kroppen.

Hudceller, nervtrådar och blodkärl kräver en lägre temperatur för att frysa eftersom de är vattenbaserade. Vid coolsculpting hålls en särskild temperatur som är tillräckligt låg för att fettceller ska frysa, men också tillräckligt hög för att inte andra vävnader ska kristalliseras.

Billigt

Att göra coolsculpting kan visserligen upplevas som dyrt i ett inledande skede. Har man dock i åtanke att resultaten är permanenta blir det inte särskilt mycket pengar i jämförelse med många andra skönhetsingrepp som kräver regelbundna återbesök. Givetvis finns det dock både billigare och dyrare ingrepp än coolsculpting.

Smärtfritt efterförlopp

Då coolsculpting inte är ett kirurgiskt ingrepp, kan patienterna normalt sett återgå till sitt vanliga liv på en gång. De flesta går tillbaka till arbetet samma dag som behandlingen är genomförd. Efterförloppet är något som får många att undvika att göra kirurgiska skönhetsingrepp. Som regel brukar man få ligga kvar över natten för observation när narkos har använts. Efterförloppet blir enklare med icke-kirurgiska metoder som coolsculpting.

Resultaten förbättras under lång tid

Det här kan ses både som en för- och en nackdel. Resultaten från coolsculpting syns inte på en gång. Istället kommer de succesivt, allt eftersom kroppen bryter ner och avlägsnar de fettceller som kliniken har fryst ner. De flesta märker en viss skillnad efter två veckor, medan den största effekten brukar synas efter ungefär två månader. Den som inte vill göra en stor sak av sitt ingrepp kan tycka att det här är skönt, då det inte är övertydligt att ett ingrepp har gjorts. Kroppen avlägsnar kontinuerligt fettceller i upp till ett halvår efter att behandlingen är gjord.

15 Jun 2017