En kompis är misstänkt för narkotikabrott

Ja, var ska man börja egentligen? Som ni ser så är rubriken ganska talande och väldigt beskrivande. En av mina bästa vänner är misstänkt för ett narkotikabrott och jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta.

Å ena sidan så är jag emot narkotika och gillar inte alls droger. Men, å andra sidan - det är skillnad på narkotika och narkotika också och det finns kanske lite för hårda lagar kring detta i Sverige. Jag vet att detta är att svära i kyrkan.

Sverige är ett liberalt och öppet land gällande allt utom just narkotika. Där är vi hårdare än de flesta andra länder. Jag anser att detta är rent stigmatiserande och att det föder ett samhälle som hellre straffar än hjälper människor som missbrukar.

Ser man till många andra länder i västvärlden så har en tydlig attitydförändring skett: i exempelvis USA - vissa delstater - och Kanada så har man legaliserat marijuana och det är något som kanske skulle vara en lösning även för oss i Sverige. Detta sagt även med en tanke på den gängkriminalitet som finns. Legaliserar man en lätt drog som marijuana så försvinner en viktig inkomstkälla för de gäng som säljer drogen i fråga, eller hur? Ja, jag är långt ifrån en kriminolog och jag är säkerligen färgad av den rättegång som väntar min vän.

Böter lär bli straffet för hans narkotikabrott

Min vän blev tagen utanför krogen tillsammans med några andra. De rökte gräs och de andra i sällskapet hade på sig några gram. Min vän hade ingenting på sig och nekar till alla anklagelser. Han har kontaktat en advokat som ska försvara honom i rätten. Varför inte bara erkänna? Det handlar ju bara om ett ringa brott som skulle ge böter? Min vän hävdar sin oskuld och han tar dessutom fram en viktig poäng i sammanhanget: om han skulle bli dömd så blir domen hård. Inte sett till straffskala, men i övrigt. Samhällets dom är alltid hård för narkotikabrott och han säger att han skulle ha svårt att få ett jobb, svårt att komma tillbaka och svårt att exempelvis kunna hyra en bostad i framtiden. Det ligger någonting i hans resonemang.

Många har svårt att acceptera ett narkotikabrott och väldigt svårt att förlåta ett sådant. Det skulle förmodligen vara enklare för min vän att ta sig vidare om han vore misstänkt för en grov misshandel än för detta ringa narkotikabrott. Rättegången sker om en månad så det handlar om en ganska oviss tid innan vi vet vad utfallet blir rent juridiskt. Klart står i allafall att han har anlitat en kunnig och erfaren försvarsadvokat. Det tror jag är den bästa investering han gjort.

Lika klart står att jag - oavsett hur domen faller - kommer att stå vid min väns sida. Jag vet att han kommer att behöva mitt, och alla andra vänners, stöd genom denna jobbiga process.

2 Sep 2021