Behov av läsglasögon, men var hittar man snygga?

Kanske sitter du med dina just nu på dig och läser detta. Läsglasögon alltså. För många börjar det behovet av glasögon i fyrtioårsåldern som ett stöd vid läsning och arbete med detaljer.

Hör du till de som köper dina glasögon på macken eller i matbutiken, när du inte hittar dina egna? Du har kanske ett flertal par som ligger och dräller överallt, och ändå hittar du aldrig några när du behöver. Varje gång du köper ett par provar du en ny modell och hoppas hitta rätt. Det betyder att du har massa olika modeller som egentligen aldrig passar till din klädsel eller till ditt ansikte eftersom du inte tar dig tid att prova. Testar du en nätbutik för glasögon kommer du säkert hitta rätt.

Nya glasögon, hur väljer man rätt

För det första ska man ta reda på vilken styrka man behöver. Tumregel är att från och med 40 år brukar man behöva styrka +1,0 dioptrier, vart femte år brukar man behöva öka styrkan med 0,5. Sen ska man fundera på hur man använder glasögonen. Och vad man behöver dem till. Om man alltid skjuter upp dem i håret, vill man inte att de ska trassla in sig. Då väljer man en båge av plast utan näsklämmor. Om man hela tiden växlar mellan att läsa och behöva se på längre håll, väljer man en liten lins. Då kan man titta över bågarna för att se bra på längre håll också. Använder du läsglasögon utomhus kanske du behöver några med solskydd.

Stil, form och färg, viktigare än man tror

Med glasögon signalerar man vem man är, eller vill vara. De har samma funktion som kläder. Du har säkert en särskild stil som förmedlar vem du är. Glasögonen förstärker din stil. Är du sportig, då väljer du en båge som signalerar att du tränar mycket och kanske rör dig i sportsammanhang. Är du en bokälskare som tillbringar mycket tid på bibliotek, då vill du kanske utstråla det. En intellektuell look. Kanske runda glasögon. Färgen är också viktig, tänk lite på vilka färger du brukar använda och välj bågar som passar till många av dina plagg. Vilken hårfärg du har spelar också in, antingen ska de matcha ditt hår eller kanske bryta helt. Rödhårig? Prova gröna bågar. Ge dig själv i present att noga välja rätt glasögon för dig och se bra ut. Rekommenderar denna sajt: https://www.seochle.se/

4 Feb 2020