Använd dubbdäck på is – men aldrig på barmark

Vid vinterväglag och om du kör på is kan du ha stor nytta av dubbdäck. Ta dock av dem i rätt tid då det är farligt att använda den typen av däck på barmark.

Det här med dubbdäck alltså. Vad är det egentligen som gäller? Det finns så mycket regler angående däck att det är så svårt att hålla reda på alltihop. Låt oss då reda ut det en gång för alla. För det första får du enbart använda dubbdäck under vinterhalvåret. Närmare bestämt mellan 1 oktober och 15 april. Under sommaren är det förbjudet. Dels finns det ingenting att tjäna på att köra med dubbdäck i Sverige under sommaren, men framför allt är det väldigt dåligt för miljön att använda på barmark. Anledningen är att det river upp partiklar som är farliga för miljö och hälsa.

Dubbdäck under sommaren

Skulle det däremot mot förmodan snöa eller bli halka även mellan 16 april och 30 september får du förstås använda dubbdäck. Så trångsynt är inte lagen att den inte kan ta hänsyn till oväntade väderomställningar. Det kan mycket väl bli snöstorm i till exempel Kiruna även i juni. Har du läst Åsa Larssons bok “Fädernas missgärningar” vet du vad snö i juni kan innebära. Det ska inte förnekas att det finns många fördelar med dubbdäck. Men de har sina styrkor på is och snö. Det är därför dubbdäcken har högre relevans ju längre upp du kommer i landet. I Skåne finns det till exempel sällan någon nytta med dubbdäck.

30 Apr 2022