Så når man en god hälsa

Det många frågar sig är hur man uppnår god hälsa. För att veta hur man ska uppnå det, krävs det att man vet vad hälsa är. Hur definieras hälsa? Vad är det? Är det bara en känsla? Känslor kommer och går. Vi vet inte alla gånger vad känslorna kommer från. Ibland kan man få en lyckokänsla bara för att ens mage mår bra, vilket inte alls på något sätt är oviktigt. Tvärtom. Man kan få lyckokänslor över att se sina nära och kära, vilket absolut påverkar hälsan.

Är man glad påverkar det hälsan definitivt, påstår forskarna. De personer som är positiva till sinnet, mår också bättre och är längre friska än de som är pessimistiska. Vi mår som de hormoner vi har i kroppen. Ibland rubbas hormonbalansen i kroppen och vi får ett humör som går upp och ner. Några av de förändringarna ser vi som mest under tonåren och under klimakteriet. Både flickor och pojkar genomgår hormonförändringar under tonåren då de ska gå från att vara barn till vuxna individer. Kvinnor genomgår liknande hormonförändringar när de går från fertil ålder till infertil.

Man behöver inte alltid gå till en läkare

Har man mycket smärta i kroppen, går det sällan att skylla på att någon är pessimistisk, optimistisk, lycklig eller olycklig. Vet man med sig själv att man inte har drabbats av cancer, kan man mycket väl gå till någon annan än sin läkare. Misstänker du att det är cancer, bör du alltid uppsöka en läkare som tar prover för att utesluta cancer, eftersom en upptäckt av cancer i ett tidigt skede förbättrar utsikterna att bli frisk betydligt. Så har du smärta någonstans i kroppen och misstänker det; gå till läkare, ta blodprover, låt dem röntga kroppen. Varför vi rekommenderar det är för att utesluta cancer och uppsöker du senare till exempel en akupunktör för din smärta, vet du att smärtan i alla falla inte leder till döden.

En läkare skriver bara ut medicin

Går du däremot till en vanlig läkare får du endast värkmedicin. Det är få andra saker som läkare på en vårdcentral kan göra för dig. Alternativet är att han eller hon ger dig en remiss till någon klinik som arbetar bara med smärta i den delen av kroppen. Ibland kan smärtan ha med förslitningar att göra och då behöver du kanske sjukgymnastik och att se över din ergonomiska situation på arbetsplatsen.

Träna bort den?

Har du uteslutits cancer kan du jobba med smärtan på olika sätt. Att träna den delen av kroppen som gör ont, ska man vara väldigt försiktig med. Endast om du går till en sjukgymnast som ger speciella träningsövningar och som vet att träningen inte skadar det smärtsamma området kan du göra efter sjukgymnastens instruktioner. Då kan träning vara bra, annars inte. Däremot kan du arbeta förebyggande med träning och träna innan smärtan infinner sig. Det är bra för alla.

Gå till massör?

Att gå till en massör kan också vara bra, innan smärtan kommer. Om du har ont och går till en massör, är risken stor att massören, om det inte är en naprapat, gör skadan värre än vad den är. Alltså; gå inte till en massor, om du har ont, om det inte är så att hen är naprapat och mycket väl vet vad som händer om man masserar de ställen där det gör ont.

Gå till akupunktör?

Att gå till en akupunktör med en smärta, är inte lika farligt som att träna eller massera i det område som du känner smärta. En akupunktör sticker endast i nålar på de olika ställen där du känner smärta. En akupunktör har dessutom, i likhet med både en kiropraktor och en naprapat, en mycket lång utbildning bakom sig. De har i flera år studerat kroppen. En kiropraktor kan till exempel allt om benen i människokroppen, liksom en naprapat kan varenda muskel. En akupunktör kan allt om leder och nervtrådar i kroppen.

26 May 2018